Новини
  •    Международна научна конференция „Музеите и училищната история" ще се проведе на 25 и...още...
  •      С нова мултифункционална зала Националният музей на образованието - Габрово...още...
  • В Националния музей на образованието през месец октомври още...
  •      Кога и как е започвал първият учебен ден ?      Исторически данни за...още...
  • Изключителен интерес и голям брой семейни посещения отбелязва Националният музей на...още...
всички новини

В НМО започва Месецът на словото и знанието

30 Април 2018

  
 
    Под мотото „И ний сме дали нещо на светът...” в Националния музей на образованието за втори път се провежда Месец на българското слово и знание.

    Идеята на ежегодната инициатива еда търсим и помним поводите за национално самочувствие в историята, да живеем с него и да то предаваме на поколенията чрез слово и знание, съобщават от ръководството на музея.

    Наситената със събития програма на майския цикъл традиционно включа изложби, представяне на книга, училищен театър, видеопанорама.

    Различните прояви и визуални материали получиха одобрение от Министерството на културата да носят логото на Европейската година на културното наследство.

    Тази година акцентът на месеца е свързан с отбелязване 45-годишнината на Националния музей на образованието - наследник на първия Държавен училищен музей, създаден през 1905 г. по инициатива на проф. Иван Шишманов.

    Кулминацията на събитията е на 18 май  -  Ден на отворените врати, който ще протече по отделна програма. В нея са включени откриване на нова външна експозиция "Алея на знанието. Началото" и представяне на международна изложба "Пътят на образованието в славянския свят" с участието на 13 държави и Националния музей на образованието.

    Фотоизложба "Пътят напред" в арт коридора на НМО разказва за развитието на музея от откриването на постоянната експозиция през 1986 година до днес.

    До средата на май посетителите ще могат да се запознаят с гостуващата изложба "Неразказаната приказка на българската история" на интердисциплинарния авторски екип "Руните говорят".Във втората седмица на месеца музеят предлага видеопанорама "Старото школо разказва".

    На 19 май НМО ще се включи в Европейската нощ на музеите като отвори врати за посетители от 20 до 00:00 часа.

    На 23 май ще бъде представено ново издание на институцията - илюстрована музейна хроника "Началото и пътят напред".

     С публично годишно изпитание във възстановката на Габровското училище и училищно театро "Помогни ми да те возвися" на 29 и 30 май ще завърши Месецът на словото и знанието, който следва Вазовия стих от "Епопея на забравените" - "И ний сме дали нещо на светът..."

 

         

 

 

 

 

 

НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявка


12 октомври - Ден на отворени врати "Старото школо разказва"

  
 

В Деня на отворени врати „Старото  школо разказва” ще бъдат представени възможностите на музея като  образователна среда:

  • маршрути в постоянната експозиция според възрастта на посетителите „Пътеки на знанието”;
  • възможности за провеждане на уроци по учебното съдържание;
  • образователни филми и мултимедийни помагала;
  • нова многофункционална зала с интерактивна дъска с образователен презентационен софтуер, магнитен флипчарт. Оборудването на новата зала позволява  организиране на работни кътове за учениците, презентации, конференции, срещи и други дейности.

За учителите са осигурени информационно-рекламни материали (печатни, мултимедийни, презентационни), а за учениците - подаръци.