Новини
  •     Семинар на тема "Музеят като образователна среда - добри музейно-училищни...още...
  •     Съвместна фотодокументална изложба на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" и...още...
  •     Националният музей на образованието съхранява 265 книги в 406 тома от личната...още...
  •       Първият от петте класа на габровското ОУ "Ран Босилек", които спечелиха ...още...
  •        В Националния музей на образованието постъпи изключително ценно издание -...още...
всички новини

Годишнината на Националния музей на образованието - под патронажа на Министерството на образованието и науката

20 Януари 2018

 

  Министър Красимир Вълчев прие предложението на Националния музей на образованието всички инициативи по повод 45 години от създаването на НМО - наследник и продължител на първия Държавен училищен музей от 1905 година, да преминат под патронажа на Министерството на образованието и науката.

    Това стана на работна среща с директора на музея Мая Карагьозова и началника на Регионалното управление на образованието - Габрово Георги Маринов. Г-жа Карагьозова уведоми министъра, че музейните събития, свързани с годишнината, ще носят логото за визуална идентичност на Европейската година на културното наследство. 

    Срещата се проведе вчера преди обяд в НМО, в рамките на двудневното посещение на министъра в Габровска област.

    Гостът потвърди присъствието си на 18 май, когато ще бъде кулминацията на музейните инициативи, под знака на годишнината.

    Новината за патронажа и гостуването на министъра на образованието на 18 май беше съобщена лично от г-н Вълчев на кмета на Община Габрово Таня Христова в присъствието на г-жа Карагьозова. Това стана след работна среща с директори на детски градини и училища от Габровска област в ритуалната зала на Община Габрово, на която беше поканено и ръководството на музея.

    По време на визитата в НМО г-н Вълчев и г-жа Карагьозова обсъдиха работния проект за основен ремонт, реставрация и модернизация на старата сграда на Национална Априловска гимназия - Габрово и Национален Музей на образованието - Габрово, както  и нуждаещите се от спешен ремонт сутеренни помещения в музея.  

    Преди деловата част гостът се запозна с постоянната експозиция и остана впечатлен от музейния разказ за историята на българското образование и показаните културни ценности. С особен интерес той разгледа експонатите, свързани с училището през Възраждането - дивит, пинакида, табла за писане, калем, псалтир, часослов. Впечатли го красивото оформление на монографията на Калайдович "Иоанн екзарх Болгарский" (1824),възрожденската училищна книжнина,  първите български географски карти, използвани в училище. Г-н Вълчев се задържа и пред витрините с документи - закони, наредби, правилници, носещи подписа на неговите предшественици назад във времето - Иван Гюзелев, Константин Иречек, Райчо Каролев, Константин Величков, Иван Шишманов...

     Директорът на музея запозна министъра с инициативите, които ще преминат под знака на годишнината - национална дарителска кампания, издаване на хроника за началото на музейно-училищната традиция през 1905 г. и нейното възстановяване през 1973 г. със създаването на Националния музей на образованието, нова външна експозиция "Алея на знанието", конференция с международно участие "Музеите и училищната история", два тематични цикъла събития през май и ноември, както и с първите стъпки на Център "Музейно училище" - партньорска инициатива на музея с РУО - Габрово. 


НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявка

Регламентът на Втория национален ученически конкурс "Времена и будители" можете да изтеглите тук