Новини
  •      На 18 май - Международния ден на музеите, министърът на образованието и...още...
  •      В петък Националният музей на образованието ще отбележи 45 години от своето...още...
  •         Под мотото „И ний сме дали нещо на светът...” в Националния музей на...още...
  •     Група студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия избраха...още...
  •      На 18 април следобяд Нейно Превъзходителство Закия Ел Мидауи, посланик на...още...
всички новини

Годишно изпитание

28 Юни 2017

Деца от цялата страна завършиха учебната година с „Годишно изпитание”

 

        Интересно и развлекателно, поучително и тържествено, и най-вече запомнящо се, завърши учебната година за хиляди деца от цяла България. 

Последната седмица на месец май и първата на юни във  Възстановката на Габровското училище в НМО се върна истинската атмосфера на взаимоучителното обучение, познато през 19 век като Бел-Ланкастърска метода и тръгнало по българските земи от Габрово през 1835 година.

„Годишното изпитание” в Националния музей на образованието се различава от Вазовия годишен изпит, известен като „Радини вълнения”, и от модерните системи за „Външно оценяване”.
Анимираното от музейните специалисти „изпитание” е по „Рибния буквар” на д-р Бетър Берон, използва и показва принципите на Бел-Ланкастърската метода, по развлекателен и любопитен начин препитва децата и свързва видяното и чуто в музея с постигнатото в училище знание чрез съвременни музейно-педагогически практики.

„Изпитанието” се провежда по предварителна заявка и в него се включват не повече от 30 деца от първи до четвърти клас.

Преди да влязат във Възстановката на взаимното училище класът разглежда експозицията и вниманието се насочва към   първия български буквар и неговия автор. За децата е изключително интересно да видят шестте оригинални издания на Рибния буквар, излизали в продължение на две десетилетия.

 Годишното изпитание е по текстове от буквара. Децата четат и тълкуват „Добри съвети”, „Умни ответи”, „Басни”, „Различни истории”, откривайки посланията и мъдростта в тях.

За да се проведе изпитанието, музейният аниматор, който влиза в ролята на Даскал Неофит, подрежда учениците по чиновете, запознава ги с организацията на учебния процес във взаимното училище и характерните за него пясочница (първи чин), взаимоучителни таблици, табла с калем, кавалерия, показвател, уруглица, мъзди, дивит (мастилница и перо) и др.

С различни по трудност тестове се избират показватели (помощници по писане и четене на главния учител) за всеки чин. Показвателят получава отличителен знак и  застава прав до чина, за да наблюдава и помага при изпълнение на задачите.
Когато показвателите са избрани, изпитанието започва и от успешните отговори зависи преминаването на учениците на следващ чин, тоест в по-горна степен.

Изпитанието завършва тържествено. Националният музей на образованието връчва на издържалите Атестат (копие на оригиналния, който Главното мъжко училище в Габрово връчва на първия випуск през 1875 г.) 

Всички получават похвални знаци, на които пише „Внимателен”, „Прилежен”, „Мъдър”,„Благочинник”, „Благонравен”.
НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 -Директор
066 / 800 440 -Уредници
066 / 806 461 -Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 08:00 - 18:00
събота - 08:30 - 16:30
неделя със заявка

зимно - 08:00 - 17:00
събота и неделя със заявкаЕкспонат на месеца

Протоколна и инвентарна книга на Просветно-педагогическия музей при БАН

     
Save Save Save Save