Новини
  • НАЦИОНАЛНИЯТ  МУЗЕЙ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - ГАБРОВО   ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ   1.УРЕДНИК...още...
  • Войните от 1912-1918 и тяхното отражение върху училището показва изложба на НМО ...още...
  • Възпитаници на Елиза Ковачева - Цокова с изложба в Националния музей на...още...
  • Знакови учители направиха дарения на Националния музей на образованието Поредните от...още...
  • Деца от цялата страна завършиха учебната година с „Годишно изпитание”...още...
всички новини
ПОЩЕНСКИ МАРКИ ОТ ВАТИКАНА С ЛИКОВЕТЕ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ

   
 

      Под мотото „И ний сме дали нещо на светът…” Националният музей на образованието обявява Месец на словото и знанието през май.

      Ценен експонат във фонда на музея са пощенски марки емисия на Ватикана с образите на Кирил и Методий. Дарени от Райко Арсов Любенов през 1990 г., шест на брой. Първите три са издадени през 1963 г. и са посветени на 1100 години от мисията на Кирил и Методий във Великоморавия. Марките са отпечатани в три цвята - черно-бял, червен и кафяв (сепия). На първите две Кирил и Методий са показани в цял ръст, с църковни одежди и скиптър в ръка. На третата е изобразена карта със земите, в които двамата братя са проповядвали на славянски език. Върху цялата колекция от 1963 г. има надпис на латински “Св. Св. Кирил и Методий – слава на апостолите 863-1963”.


      Другите три марки са издадени през 1985 г. във връзка с честване на 1100 години от смъртта на Методий. Те са отпечатани цветни с датировка 885-1985 г. Рисувани са от унгарския художник и илюстратор Janos Hajnal, считан за един от най-големите съвременни автори на витражи и мозайки. На първата марка от 1985 г. е показан Методий, който държи скиптър и две икони. На втората са изобразени двамата братя, носещи тялото на Св. апостол Климент I, към което има привързана котва. Той е четвъртия по ред папа, близък сподвижник на Св. апостоли Петър и Павел. По време на мисията на Кирил и Методий в Хазарския хаганат, двамата намират мощите на Св. апостол Климент и ги пренасят от Крим в гр. Херсон, където са положени в църквата „Св. Димитър”. Според легендите Св. апостол Климент е осъден на смърт, като към шията му е завързана котва и е хвърлен в Черно море. На последната марка двамата братя са заедно със Св. Бенедикт Нурсийски. Надписът е на латински и гласи „Покровители на Европа”. С апостолическо послание „За безпримерно достойнство” на папа Йоан Павел II от 30 декември 1980 г. Кирил и Методий са обявени за съпокровители на Европа, за вечни времена. 

         

       Марките са част от филателен албум със заглавие „Върви, народе възродени!” посветен на българската книжовност. Райко Любенов обединява по теми и подрежда в албума събирани с години пощенски марки, юбилейни първодневни илюстровани пликове с печати на просветна тематика. Пощенските марки от Ватикана заемат своето достойно място в албума към подтема “Св. Св. Кирил и Методий – издания на Ватикана”.


       Райко Арсов Любенов от град Сливница е един от големите дарители на Националния музей на образованието. От 1986 г. до 1999 г. той издирва, събира, проучва, издава и изпраща своите материали в музея. Дългогодишен учител и директор на различни училища в страната, той посвещава целия си живот на просветна дейност. Дарил е на Националния музей на образованието над триста материала. Удостоен е посмъртно със званието „Почетен гражданин на община Сливница”.

Адрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 -Директор
066 / 800 440 -Уредници
066 / 806 461 -Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 08:00 - 18:00
събота - 08:30 - 16:30
неделя със заявка

зимно - 08:00 - 17:00
събота и неделя със заявкаЕкспонат на месеца

ПОЩЕНСКИ МАРКИ ОТ ВАТИКАНА С ЛИКОВЕТЕ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ


Save Save Save Save