Новини
  •    Рисунки и постери на ученици от цялата страна, в които е пресъздадена идеята за...още...
  • Национален музей на образованието обявява свободно работно място за заемане на 1...още...
  •     Деца от подготвителна група „Калинка” на ДГ „Младост” - Габрово преживяха...още...
  •     Габрово отбеляза тържествено 125 години предучилищно образование. Събитието,...още...
  •    По покана на доц. д-р Николай Кънев, декан на Историческия факултет към ВТУ „Св. Св....още...
всички новини

Поздравителен адрес от Трета Софийска девическа гимназия по случай 100-годишнината на Габровското училище, 1935 г. 

   Поздравителният адрес е изпратен по повод 100-годишния юбилей на Габровското училище (1935 г.). Той съдържа красиви орнаменти, изображение на Васил Априлов и жена, която му поставя венец на главата. В дясно е изобразен патронът на Трета Софийска девическа гимназия - Климент Охридски. Адресът е подпечатан с кръгъл сребрист печат и подписан от директора на училището и всички учители.

 


   Подготовката за честването на празника на Габровското училище започва още през 1932/1933 учебна година, когато Министерството на народното просвещение изпраща Окръжно до директорите на всички училища за организиране на Априлови дни, в които да се популяризира делото на бележития възрожденец и да се съберат средства за паметника на Априлов в Габрово.

   В Габрово юбилеят се подготвя от организационен комитет с широк състав, който работи под председателството на габровския кмет Илия Кожухаров. На 1 ноември 1935 г. (Деня на народните будители) в 10 часа на естрадата до новоиздигнатия паметник на Априлов са настанени официалните лица и духовенството, а около тях учениците и много граждани. След празничната литургия министър-председателят Андрей Тошев говори за историческите заслуги на Априлов и открива паметника. Речи за значението на Габровското училище и приносите на Благодетеля в просветното дело произнасят министърът на народното просвещение Тодор Радев и Ил. Кожухаров. На паметника са положени много венци, цветя и поздравителни адреси. От самолет на въздушната база в Казанлък от 400 метра височина е пуснат "венец от небето". По габровските улици минава внушително шествие от ученици и членове на градски организации и дружества. В 12 часа АГ отваря врати за стопанска изложба, която представя икономическия напредък на Габровско. В сградата на читалището "Априлов-Палаузов" се открива изложба на книги, която подчертава културно-просветния характер на юбилея и ролята на читалищната библиотека като школа за самообразование на габровци. Следва обяд за официалните лица, в 17 часа - прием, даден от организационния комитет за гостите на града. Денят завършва с многолюдно факелно шествие и веселие до полунощ.

    По случай юбилея Добри Христов композира „Химн на Вас. Евст. Апрлов” (по стихотворение на Ст. Цанкова – Стоянова), който се изпълнява и днес.
Адрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявкаЕКСПОНАТ НА МЕСЕЦА


Поздравителен адрес от Трета Софийска девическа гимназия по случай 100-годишнината на Габровското училище, 1935 г.