Новини
  •      На 18 май - Международния ден на музеите, министърът на образованието и...още...
  •      В петък Националният музей на образованието ще отбележи 45 години от своето...още...
  •         Под мотото „И ний сме дали нещо на светът...” в Националния музей на...още...
  •     Група студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия избраха...още...
  •      На 18 април следобяд Нейно Превъзходителство Закия Ел Мидауи, посланик на...още...
всички новини

Знакови учители направиха дарения на Националния музей на образованието

3 Юли 2017

Знакови учители направиха дарения на Националния музей на образованието

Поредните от началото на годината дарения постъпиха в Националния музей на образованието. Семейството на учителя по немски език Петко Чубриков и еблематичните за развитието на габровския спорт деятели Симона и Благой Вангелови подариха ценни учебници, книги, снимки, удостоверения, свидетелства и други лични и училищни документи от миналия век, които ще обогатят музейния фонд, съобщи директорът на НМО – Габрово Мая Карагьозова.

Чубриков е единственият в областта действащ учител по бългрски език и литература и немски език с половинвековен стаж – от 1967 година досега, без прекъсване. От първите учители в страната, приложили разширеното изучаване по немски език. Инициатор на ваканционна програма за изучаване на чужд език в реална среда - всяка пролет в продължение на двадесет години организира посещение на ученици в Германия.

Особено ценни са дарените от него снимки на ученици от випуск 1961 година на Средно смесено училище ”Васил Априлов” – Габрово; на една от първите метеорологически училищни станции в България; ученически  книжки от 1933/34 г. и 1936/37 г. с печати на Народна прогимназия „Метьо Хр. Чехларъ” в Хаджицонев мост и на Държавно допълнително земеделско училище в Габрово. Повечето документи са наследени и запазени от съпругата му Илка Чубрикова.

Петко Чубриков е дългогодишен приятел на музея, един от първите педагози, изнесли урочна дейност извън класната стая в края на миналия век – открит урок по старобългарска литература в Националния музей на образованието.

 

Благой Вангелов,  21 години  инспектор по физическо възпитание, и съпругата му Симона Вангелова - директор на Ученическа спортна школа в Габрово, дариха цялата си лична   библиотека, събирана близо четири десетилетия и свързана с учебно-тренировъчния процес по различни видове спорт.

Тя включва 80 издания – ръководства, помагала, теоретични и практически разработки по физическа култура, сборници с педагогически опит за различни степени на обучение, книги и учебници он ВИФ (сега НСА), указания, схеми с игри и физически упражнения, служебни бюлетини, богат снимков материал за учители по физическо възпитание от четирите общини на бившия Габровски окръг и други. Има специализирана литература и на руски език.

Като инспектор Благой Вангелов за пръв път въвежда часовете по физическо възпитание в началната степен да се водят от  учители специалисти, както и задължителното обучение по плуване.

Даренията ще бъдат обработени от Комисията по идентификация и ще бъдат включени в музейния фонд според нормативните изискания, поясни г-жа Карагьозова.НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 -Директор
066 / 800 440 -Уредници
066 / 806 461 -Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 08:00 - 18:00
събота - 08:30 - 16:30
неделя със заявка

зимно - 08:00 - 17:00
събота и неделя със заявкаЕкспонат на месеца

Протоколна и инвентарна книга на Просветно-педагогическия музей при БАН

     
Save Save Save Save