навигация
Новини
  • Лятна програма в НМО - Габрово през юли и августоще...
  •    На 14 и 15 юни 2024 г. в Националния музей на образованието се проведе Национална...още...
  • На 15 юни (събота) от 15.30 ч. в Националния музей на образованието в Габрово Издателска къща...още...
  •    По повод деня на Габрово 17 май, Националния музей ще бъде домакин на...още...
  • Успешно стартира реализирането на проект „Фонд “XV–XIX в.” на Националния музей на...още...
всички новини

Изложба ''Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветител, основоположник на новобългарското образование''

2 Октомври 2023

   На 27 септември в Габрово, в духовното пространство пред РБ „Априлов – Палаузов“ и паметника на благодетеля на Габровското училище Васил Априлов бе открита изложбата „Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветител, основоположник на новобългарското образование“. Тя е реализирана по проект на Национален музей на образованието – Габрово с финансовата подкрепа на община Габрово по Програма Култура за 2023 г.

   Посветена е на 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и е включена в програмата на националните чествания под патронажа на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски.

   Специални гости на събитието бяха областният и заместник областният управители Мария Башева и Даниела Маринова, заместник-кметът на Габрово Невена Минева, директорите на Регионалния исторически музей Росен Йосифов, Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ Савина Цонева, на Държавния архив – Габрово Цветомира Койчева, на Националната Априловска гимназия Елвира Христова, ученици от ОУ „Неофит Рилски“ и граждани.

   Изложбата е изработена в два варианта – външна и мобилна. На 15 септември пътуващата изложба бе представена в Банско – родното място на Неофит Рилски. На 5 октомври по повод националните чествания ще бъде експонирана в Благоевград, а в навечерието на Деня на народните будители в Министерството на образованието и науката.

   Историческият разказ е разгърнат на 28 цветни табла и представя важни моменти от живота и делото на възрожденския книжовник и будител Неофит Рилски (Никола Поппетров Бенин), който се отличава с огромното си трудолюбие и себеотрицание, с висока нравственост и всеобхватни интереси, с упоритост и работа в полза на своите съотечественици.

   Проследена е ролята и заслугата на Неофит за откриването и развитието на първите светски, новобългарски училища в Габрово и Копривщица и разпространението на взаимоучителната метода в българските земи. Учениците на Неофит са бъдещи културни и просветни дейци (Захарий Зограф, Найден Геров, Цвятко Самарджиев, Йоаким Груев, Захарий Княжески, Антим I и много други), които участват активно в обществения живот.

   Изложбата акцентира върху многостранното творчество на учителя, което го превръща в идеолог на новобългарската просвета. Неофит е автор на първите възрожденски учебници – взаимоучителните таблици, първата българска граматика и първият училищен дисциплинарен правилник. Съставя един от първите преводи на Новия завет, с което допринася за въвеждането на българския език в богослужението. Отец Неофит цял живот работи над гръцко-български речник, който не издава. Въпреки това историята приема, че възрожденският учител стои в основата на българската лексикография.

   Рилският йеромонах поставя началото и на обучението по музика в българските земи. По време на преподавателската си дейност в Богословското училище на о-в Халки Неофит се запознава с тамошните музикоучители. Усъвършенства на познанията си по църковно пеене, превежда песнопения и съставя лични композиции, записани с невми (набор от знаци, които се поставят над или под литургичния текст и указват повишаването или понижаването на гласа с една или повече степени в рамките на предварително зададена тоналност).

   С оригинални документи и материали на няколко образователни и културни институции (НМО – Габрово, РИМ – Габрово, РБ „Априлов – Палаузов, Габрово, Къща – музей „Неофит Рилски”, Банско) изложбата показва дълбоката и незаличима следа, която отец Неофит Рилски оставя в българската история.

   Изложбата бе открита от директора на НМО Любка Тинчева. Тя припомни завета на Неофит Рилски, който звучи актуално днес и дава повод за размисъл:

   „Чада мои, както ни събра тук благодатта на Светия Дух заедно, така и вие се потрудете да живеете в бъдеще единодушно и единомислено, заедно дишащи и заедно любувайки се на вечното мироздание, което Бог приготви за възлюбилите го! Тежко на онзи, който остане сам! Защото, ако падне, няма кой да го повдигне!”.

   Директорът на музея се обърна към възпитаниците на ОУ „Неофит Рилски с посланието да бъдат достойни последователи на своя патрон, чието  дело е пример за подражание. 

   Изложбата ще бъде на разположение на габровци и гостите на града до края на месец ноември.

Назад

Контакти

Адрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@mon.bg
nmo@abv.bg

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време

лятно - 09:00 - 18:00
/м. април - м. октомври /
неделя - по заявка

зимно - 08:00 - 17:00
/м. ноември - м. март/
събота и неделя - по заявка