Новини
  •    Международна научна конференция „Музеите и училищната история" ще се проведе на 25 и...още...
  •      С нова мултифункционална зала Националният музей на образованието - Габрово...още...
  • В Националния музей на образованието през месец октомври още...
  •      Кога и как е започвал първият учебен ден ?      Исторически данни за...още...
  • Изключителен интерес и голям брой семейни посещения отбелязва Националният музей на...още...
всички новини

Коледа в детските списания от XX век показва Националният музей на образованието

28 Декември 2017

     Как детският периодичен печат през миналия век разказва на малките си читатели историята за Святата нощ показва в навечерието на празниците Националният музей на образованието.

     В централното фоайе на НМО са подредени коледни и новогодишни броеве на най-дълго излизалите и високо тиражни месечни илюстровани издания за деца и юноши.

     Музеят тръгва по "пътя" на Коледа с най-популярното и обичано месечно списание "Звездица", започнало да излиза веднага след Освобождението - през 1892 година, и завършва със съществувалата половин век  "Дружинка" - от 1948 г. до демократичните промени през 1989 г.

     Успехът на "Звездица" се дължи  най-вече на неговия редактор Никола Беловеждов - учител, участник в Априлското въстание и просветител. Беловеждов публикува най-добрите образци от българската литература, които приучават децата към добродетелност и труд.

     Показани са празничните издания на списанията "Детска радост" (1920), "Детски другар" (1928),  "Първи стъпки" (1932), "Чавдарче" (1946), "Славейче" (1968), "Дружинка" (1989) и други.

     Редакторите на изданията - повечето известни педагози, поети и писатели като Пенка Касабова, Ран Босилек, Леда Милева, Лъчезар Станчев, добросъвестно са спазвали указанията на Просветното министерство и Коледният разказ в детската периодика отразява както обществено-политическите тенденции, така и отзвука на големите исторически събития в човешките нагласи.

     Показателно в това отношение е стихотворението "Нова година" на учителя, поета и преводач Александър Муратов в списание "Чавдарче", книжка 4 от 1946 г. След пожеланията "Нека е честита Новата година... хлебец и сланина вкъщи пак да има...", Муратов вмъква и пресния спомен за Втората световна война: "Нека се забрави таз война голяма".

     Интересно е развитието на образа на най-популярния светец, който пълни с лакомства ботушките на децата - от Св. Николай, през Дядо Мраз до съвременния Дядо Коледа.

     Докато в списанията между двете световни войни често се среща библейската история за Рождество и славословието от Евангелието на Лука "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благословение!", след 1946 година Коледа и Нова година присъстват в народните обичаи и поверия, в разкази за добри детски постъпки, наградени от Добрия старец.

     Актуално звучат и днес "Коледните мисли" на Вяра Бояджиева - съпруга на проф. Николай Фол и майка на проф. Александър Фол:

     "Коледа не са дните, в които повече хапваме и по-дълго поспиваме. Коледа е празник на радостта, на мечтаните желания, които трябва да се изпълнят; празник на изненадите; единственото време през годината, когато и да дадеш е също така блаженство, както и да получиш!”
НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявка


12 октомври - Ден на отворени врати "Старото школо разказва"

  
 

В Деня на отворени врати „Старото  школо разказва” ще бъдат представени възможностите на музея като  образователна среда:

  • маршрути в постоянната експозиция според възрастта на посетителите „Пътеки на знанието”;
  • възможности за провеждане на уроци по учебното съдържание;
  • образователни филми и мултимедийни помагала;
  • нова многофункционална зала с интерактивна дъска с образователен презентационен софтуер, магнитен флипчарт. Оборудването на новата зала позволява  организиране на работни кътове за учениците, презентации, конференции, срещи и други дейности.

За учителите са осигурени информационно-рекламни материали (печатни, мултимедийни, презентационни), а за учениците - подаръци.