Новини
  • НАЦИОНАЛНИЯТ  МУЗЕЙ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - ГАБРОВО   ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ   1.УРЕДНИК...още...
  • Войните от 1912-1918 и тяхното отражение върху училището показва изложба на НМО ...още...
  • Възпитаници на Елиза Ковачева - Цокова с изложба в Националния музей на...още...
  • Знакови учители направиха дарения на Националния музей на образованието Поредните от...още...
  • Деца от цялата страна завършиха учебната година с „Годишно изпитание”...още...
всички новини

Месец на словото и знанието в Националния музей на образованието през май

16 Май 2017

        Под мотото „И ний сме дали нещо на светът...” Националният музей на образованието - Габрово обявява Месец на  словото и знанието.

       

        Цитатът от Вазовата „Епопея на забравените” е нарочно подбран. Да търсим и помним поводите за национално самочувствие в историята, да живеем с него и да то предаваме на поколенията чрез слово и знание е дългосрочна мисия на музея и от тази година НМО слага начало на ежегодна инициатива „И ний сме дали нещо на светът...”.

       

        Майският цикъл от събития се различава по замисъл от обичайната програма на традиционно силния за НМО, месец като посещения, изложби и присъщи за завършека на учебната година събития, съобщава директорът на музея Мая Карагьозова:

 

„За габровци и техните гости месец май очертава един по-различен - карнавално-развлекателен облик на града, дава им по-богат на културни събития афиш. Националният музей на образованието добавя още един щрих в тази майска визитка – продължаване на празничните традиции и пренасяне духовния заряд от миналото в съвременността. Той е подчертан от няколко национални инициативи, които ще имат своите ежегодни издания всяка година през май. Макар че за мотото, което избрахме - „И ний сме дали нещо на светът...”, географията на инициативата няма значение.

       

        Подготвяме „Панорама на нови образователни филми и методически помагала”, което ще се проведе в два дни. Тази година ще представим мултимедийните продукти на Националния музей на образованието като нова форма на комуникация между учителската и музейна общност за ползване на културното наследство. Панорамата е отворена за участници, очакваме да привлечем повече партньори, за да добавим в бъдеще към нея и форум за обмен на идеи и очертаване на тенденции в тази област.

 

        Втората инициатива в Месеца на словото и знанието е „Талантливите деца на България”. В НМО идват ученици от цялата страна, с повечето контактуваме и неформално след разглеждане на експозицията,  включваме ги в музейни игри с награди. Имаме много малки приятели - изявени, които ще бъдат представени в Националния музей на образованието. В България има много подиуми за талантливи деца. Целта е нашите гости да се почувстват значими, че са оставили следа в своя свят – детски, училищен, художествен... свят на собствена изява.Когато кажем „И ний сме дали нещо на светът...”, винаги имаме предвид делото на Светите братя Кирил и Методий и неговото значение за Европа. Ние искаме да отворим инициативата към другия смисъл на думата „свят”. С какво и как децата го правят по-добър, по-щастлив, по-мечтан... Тези срещи с детските светове ще останат записани в  паметта на  музея.

       

        „Моята книга”  е друга нова инициатива на НМО. В нея ще представяме българска книга, свързана с историята на образованието и музейните практики в най-широк смисъл. Може да бъде и книга за деца, книга за учител или от учител.

 

        Стартираме Преглед на училищни театрални групи и състави под наслов „Старото школо разказва”. В исторически аспект годишните училищни тържества са много важен елемент от школския живот и начало на театъра през Възраждането. Много  възрожденци пишат и представят със свои ученици школско-просвещенски текстове, които са живи, любопитни диалози и  носят драматургичен елемент. Затова решихме, че е подходящо в края на учебната година да завършваме с училищен театър. Първи ще гостуват деца от начално училище „Васил Левски” с нов прочит на „Снежанка и седемте джуджета” под режисурата на професионални актьори от ДТ „Рачо Стоянов” - Габрово. С драматизацията и юбилейна изложба в музея „Васил Левски”  ще отбележи и 135 години от основаването си..

               

        Интересно и развлекателно преживяване за по-малките ученици ще бъде „Годишното изпитание” - един по-различен, запомнящ се празник за връчване на свидетелствата в края на учебната година в музея - в автентичната среда на Възстановката на Габровсксто училище и разнообразни музейни анимации.

       

        Това няма да са повече от 4-5 събития, за да има възможност да се разрастват и да очертават присъствието ни като специализиран национален музей в най-красивия, най-светъл и най-вълнуващ месец на българската просвета и култура.”

 

 

Месец на Словото и Знанието

 

П Р О Г Р А М А

 

9 и 22 май     Панорама на нови образователнифилми методически помагала. Представяне на  мултимедийните продукти на Националния музей на образованието. Например:

         „Ние живеем за нашите потомци”  методическо помагало със следните теми: „Светско училище и църква” – 3 клас

        „Ново българско училище – 6 клас

        „Зараждане и отстояване на националната идея сред българите” – 9 клас

        „Изграждане на българска светска просвета” – 11 клас

        /времетраене 16 минути/

 

        „Буквар с различни поучения”  методическо помагало  със следните теми:

        „Светско училище и църква” – 3 клас

        „Новото българско училище – 6 клас

        „Изграждане на българска светска просвета” – 11 клас

        „Литературата на Българското Възраждане”- 10 клас

        /времетраене 16 минути/

 

12 и 30 май        Талантливите деца на България

26 май                Моята книга 

17 май                Преглед на училищни театрални групи    и                             състави под наслов „Старото школо разказва”.

24 - 30 май         Годишно  изпитание

НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 -Директор
066 / 800 440 -Уредници
066 / 806 461 -Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 08:00 - 18:00
събота - 08:30 - 16:30
неделя със заявка

зимно - 08:00 - 17:00
събота и неделя със заявкаЕкспонат на месеца

ПОЩЕНСКИ МАРКИ ОТ ВАТИКАНА С ЛИКОВЕТЕ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ


Save Save Save Save