Новини
  •    Международна научна конференция „Музеите и училищната история" ще се проведе на 25 и...още...
  •      С нова мултифункционална зала Националният музей на образованието - Габрово...още...
  • В Националния музей на образованието през месец октомври още...
  •      Кога и как е започвал първият учебен ден ?      Исторически данни за...още...
  • Изключителен интерес и голям брой семейни посещения отбелязва Националният музей на...още...
всички новини

Министерството на образованието и науката отпусна 180 000 лева за спешен ремонт в НМО

31 Юли 2018


     Министерството на образованието и науката отпусна 180 000 лева за спешен ремонт  в Националния музей на образованието - Габрово.

     Музеят е разположен  в западното крило на сградата на Априловската гимназия, обявена за паметник на културата през 1979 година.

     Извършваните през годините ремонти са били свързани с реновация, подобряване и поддръжка на двата етажа, където е разположена експозиционната част.

    Наложителните строително-монтажни дейности са от решаващо значение за сигурността на сградата - съобщи директорът на НМО Мая Карагьозова. Те са определени като спешни още преди 3 години.

     Ремонтът на сутерена е включен в първия етап на одобрения проект "Извършване на основен ремонт, реставрация и модернизация на старата сграда на Национален музей на образованието и Национална Априловска гимназия", който също е финансиран от МОН. На този етап ще бъде решен проблемът със сериозните нарушения по конструкцията в сутерена, предизвикани от дългогодишно наличие на влага и конденз. В частта ОВК ще се изгради външна отоплителна връзка между новото крило на гимназията и централната част на сградат 

    Ремонтните дейности са съобразени с нормалното функциониране на музея и учебния процес в НАГ. Предвижда се те да приключат до средата на месец ноември.

      Специфичните режими на работа на двете институции и възможностите за финансиране налагат изпълнението на дейностите по проекта за реставрация и модернизация на старата сграда да се извършва на етапи, които ще продължат от следващата година
НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявка


12 октомври - Ден на отворени врати "Старото школо разказва"

  
 

В Деня на отворени врати „Старото  школо разказва” ще бъдат представени възможностите на музея като  образователна среда:

  • маршрути в постоянната експозиция според възрастта на посетителите „Пътеки на знанието”;
  • възможности за провеждане на уроци по учебното съдържание;
  • образователни филми и мултимедийни помагала;
  • нова многофункционална зала с интерактивна дъска с образователен презентационен софтуер, магнитен флипчарт. Оборудването на новата зала позволява  организиране на работни кътове за учениците, презентации, конференции, срещи и други дейности.

За учителите са осигурени информационно-рекламни материали (печатни, мултимедийни, презентационни), а за учениците - подаръци.