Новини
  • Националният музей на образованието ще бъде затворен за посетители от 29 юни до 2 юли...още...
  • В навечерието на 11 май  Националният музей на образованието предложи на габровци и...още...
  •     Под мотото „И ний сме дали нещо на светът...” Националният музей на образованието...още...
  •     Инж. Николай Чобанов от Сливен дари на Националния музей на образованието -...още...
  • е изложбата, която Националният музей на образованието предлага на посетителите през...още...
всички новини

Министър Красимир Вълчев поздрави участниците в международната конференция Музеите и училищната история

25 Октомври 2018

    Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изпрати поздравление до участниците в международната научна конференция „Музеите и училищната история”,  която се провежда на 25 и 26 октомври в Националния музей на образованието в Габрово.

    „Международното участие и доброто сътрудничество между институциите с отношение към изследванията, възстановките и популяризирането на училищната ни история ще даде възможност да бъдат споделени добрите практики и постижения в тази област. Вярвам, че диалогът ще бъде конструктивен и напълно в духа на добрите традиции – пише в обръщението си министър Вълчев. – Изразявам високата си оценка към екипа на Националния музей на образованието за предизвикване интереса на обществото и разпалване на любовта към училищната история. Благодаря за всеотдайността и професионализма във Вашата ежедневна работа, за това, че не преставате да търсите начини и да предлагате възможности на учениците да знаят и помнят миналото си, за да имат бъдеще. Защото образованието днес наред със знанията, които дава, трябва да формира и самочувствие у младите хора.”

  

Мая Карагьозова, директор на НМО - Габрово

     Форумът, който беше открит днес преди обяд от директора на НМО Мая Карагьозова, е част от инициативите по повод 45 години Национален музей на образованието - наследник и продължител на  създадения през 1905 г. Държавен училищен музей.

    Над 60 представители на академичната общност, музейни  и архивни специалисти, педагози от цялата страна, представители на сродни музеи от Братислава, Белград и Киев се включиха в работата на форума.

Йозеф Пири, Музей на образованието и педагогиката в Братислава


Кира Степанович, Украински педагогически музей в Киев


Мая Николова, Музей на образованието в Белград

Научни ръководители на двете тематични направления - "Съхраняване и представяне на образователната и училищната история" и"Mузейно-училищни практики и образователни програми", са проф. дин Вера Бонева и гл. ас. д-р Тодор Петев.


Научните ръководители проф. дин Вера Бонева и гл. ас. д-р Тодор Петев.  

    Официални гости на конференцията са областният управител на област Габрово Невена Петкова, началникът на Регионалното управление на образованието – Габрово Георги Маринов, директорът на Националната Априловска гимназия Снежана Рачевиц.

Областният управител на област Габрово Невена Петкова и началникът на Регионалното управление на образованието – Габрово Георги Маринов

    „Благодаря за поканата да присъствам на международна научна конференция „Музеите и училищната история" – каза пред участниците г-жа Петкова. - Използвам момента да приветствам един подобен форум в сферата на музейното и училищно дело, защото трябва да се популяризират добрите практики, но преди всичко  трябва да се познава историята ни, за да може да я вплитаме в бъдещето, където са иновативните подходи. Поздравявам Ви преди всичко за професионализма, за енергията, за всичко, което правите, за да може вече 45 години Габрово да е центърът, който обединява хората на науката, образованието и културата. Излизайки извън рамките на България с международната конференция, вие показвате едно непрекъснато развитие на институцията - Национален музей на образованието - единственият специализиран музей, който пази паметта за просветното ни минало у нас.

    Запознавайки се с темите, които ще се дискутират през двата дни в секциите, ми направиха впечатление акцентите, свързани със съхраняването и представянето на образователната и училищната история от една страна, и включването на нови технологии и методи.

    Виждаме вече на практика, че музеите успешно изпълняват ролята на помощни образователни институции към училищата и изграждат интерес към изкуството, историята, науката. Считам, че в основата на възпитанието и на качественото образование на нашите деца трябва да стои връзката между училищата и детските градини и родители, от една страна и културните институти от друга. Ето защо, представлявайки институцията Областен управител на област Габрово, смятам, че наш дълг е да намираме начин да стимулираме сътрудничеството между културните и образователните институции с цел повишаване на грамотността и качеството на образованието.  

    Днешният форум преминава и под знака на Европейската година на културното наследство, а то е универсална ценност за нас като общество. Образованието и съхранението на културното наследство са две равностойни функции на музея. Да не забравяме  да търсим и развиваме потенциала на музея като желана територия на ученика. Смятам, че това ще спомогне и за подобряване на комуникацията между училищата и институциите.”

    Началникът на РУО – Габрово Георги Маринов подчерта, че от тази учебна година в националните програми на Министерството на образованието и науката Музеят и Училището са в сътрудничество. „Това сътрудничество, което осъществяваме на територията на Габровска област, е моделът, за който и чрез който България подаде ръка на музейното дело.”


НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявка