Новини
  •      Със семинар на тема "Културното наследство в учебните програми по История и...още...
  •     Министър Красимир Вълчев прие предложението на Националния музей на образованието...още...
  • По повод 45 години от своето създаване Националният музей на образованието - наследник и...още...
  • 225 години от рождението на «Патриарха на българските писатели и педагози»  и 183 г. от...още...
  •      Как детският периодичен печат през миналия век разказва на малките си...още...
всички новини

Над 600 деца от цялата страна се включиха в „Техният ден – времена, събития и личности”

6 Ноември 2017

     През Есенната ваканция над 600 деца от цялата страна се включиха в инициативите на Националния музей на образованието, които се провеждат под наслов „Техният ден – времена, събития и личности”.

     Този ноември те са посветени на 95 години от първото честване Деня на народните будители и на всички ученици музеят предлага новия си филм за зараждането, развитието и превръщането на Първи ноември в общонароден и официален за България празник.

     По желание на посетителите се прожектират тематични видеофилми, изработени от НМО. 70 деца от ОУ „Васил Априлов” - Варна, избраха филма за Благодетеля „Ние живеем за нашите потомци”, посетиха гроба на Априлов и споделиха, че на входа на тяхното училище има барелеф на патрона. За талантливите и изявени деца от варненското училище е учредена Априловска награда.

     Ученици от Раднево, Троян, Горна Оряховица, В. Търново, Стара Загора, София гледаха късометражните филми „Д-р Петър Берон”, „Неофит Рилски”, „Просветни традиции и модерни времена”.

Някои деца предпочетоха играта с тематични пъзели с образи на народни будители, други - ролеви игри в двете възстановки на музея – на Килийно и Взаимно училище.

     За техните учители и придружаващи ги родители НМО предложи изложбата, посветена на Пенка Касабова - първата българска с висше образование по специалността Предучилищно възпитание, оставила значителна следа в историята на българската педагогика. Музеят е подготвил и специална тематична витрина за Никола Живков във връзка със 135 години предучилищно образование в България.

     В Месеца под наслов „Техният ден – времена, събития и личности” се включи и Есенната занималня, организирана от ИМКА – Габрово, която избра урок в Школото на даскал Неофит. Децата анимираха с интерес  „наказанията” и „похвалите” в килийното училище и се представиха блестящо в „Изпитанието”.

     Основно училище „Неофит Рилски” – Габрово, посети НМО в деня на 90-та си годишнина, за да връчи 40 награди на най-добрите и най-талантливиученици, издигнали авторитета на училището.

     „Дойдохме в Националния музей на образованието, защото е  единствен в България, един от символите на просветата, храм на знанието. На колегите им прилича да са точно в този храм на Първи ноември – каза Мая Колева, директор на ОУ „Неофит Рилски”. - Днес будители са съвременните учители, от които зависи бъдещето на нацията. Тази година отбелязваме 90 години от създаването на нашето училище и решихме, че музеят е най-подходящото място за празник.”

     За Анатолий Антов, учител по История и География, това е мястото, на което е бил всяка година на 1 ноември:  „Всяка година на тази дата водя тук учениците, на които съм класен ръководител. Това е свято място, пред което аз се прекланям и възхищавам! Днес в музея е VIа, другата година ще е VII а и пак ще дойдем.”

    Освен организирани прояви през Есенната ваканция музеят беше посетен от десетки семейства от различни градове в страната.

     На снимката горе : Ученици от СОУ „Емилиян Станев” - В. Търново с  кавалериите на НМО – Мъдър, Благонравен, Прилежен, Неприлежен

Учителят по История и Български език и литература в ОУ „Св. Паисий Хилендарски”  - Раднево, Митко Костадинов в ролята на даскал Неофит


Ученици от Горна Оряховица за пръв път разглеждат музея


Наблюдателност, бързина и съобразителност показват децата при подреждане на музейните пъзели

Любка Тинчеваот НМО показва на децата от Есенната занималня в ИМКА- Габрово на какви плочи са писали техните връстници преди около 180 години

”На колене” в Килийното училище

Ученици от начално училище „Св. Св. Кирил и Методий” - Троян

Наказанието „Магаре” в Килийното училище забавлява децата

Анатолий Антов - учителят, който винаги ще бъде в музея на Първи ноември

VIа клас на ОУ „Неофит Рилски” – Габрово. Вдясно, долу - директорът Мая Колева

НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 -Директор
066 / 800 440 -Уредници
066 / 806 461 -Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 08:00 - 18:00
събота - 08:30 - 16:30
неделя със заявка

зимно - 08:00 - 17:00
събота и неделя със заявкаЕкспонат на месеца

Руско-турската война (1877-1878) в училищната книжнина в първите години след Освобождението

     Save Save Save Save