Новини
  •      Кога и как е започвал първият учебен ден ?      Исторически данни за...още...
  • Изключителен интерес и голям брой семейни посещения отбелязва Националният музей на...още...
  •      Група японски деца от Сейджо гимназия в град Тойоаке се забавляваха истински...още...
  •      Министерството на образованието и науката отпусна 180 000 лева за спешен ремонт...още...
  •       Националният музей на образованието - Габрово стана част от...още...
всички новини

Националният музей на образованието обнови постоянната си експозиция

18 Септември 2017

         Националният музей на образованието ще посрещне новата учебна година с актуализирана постоянна експозиция. Две уникални културни ценности от фонда - релефни карти от началото на миналия век, показват развитието на българската картография след Освобождението и бързото въвеждане на пространствената географска информация в образователния процес като изключително полезно  учебно помагало.

     Посетителите на музея могат да видят две изключително сполучливо реставрирани релефни карти.

Едната е първата на Княжество България, одобрена от Министерството на просвещението за учебни цели. Информация за датировката носи самата карта. Тя е създадена през 1900 година от подполковник Климент Бояджиев.

          Картата е стенна, с размери 134/83.5 сантиметра. Изработена е от гипс, цветна, с красива дървена рамка. На нея са отбелязани населените места, железниците, главните шосета, държавните граници, реките, езерата, горите. Мащабът е 1:400 000 (1 см от картата отговаря на 4 километра). Картирането на релефа е в мащаб 1:75 000.

          Уникалната карта, обявена за Експонат на месец септември, е дарена на музея от Икономически техникум „Георги С. Раковски” (днес Търговска гимназия „Георги С. Раковски”) – Варна.

          Втората културна ценност също е стенна релефна карта на България и части от съседните й държави, изработена от същия автор, от гипс, контурът на основните пътища и реките е нанесен с цветни конци. На картата е отбелязано „II новопоправено издание 1928 г.” и отново носи одобрението на Министерството на просвещението.

Географското изображение е в същия мащаб, размерите са  188/127.5 сантиметра.

     Легендата в долния десен ъгъл показва количеството и качеството на информацията. Освен географските данни – столица, окръжни и околийски градове, села над 5000 души, реки, езера, блата, железници и по-главни шосета, върху картата са нанесени историческите териториални промени на българските земи. Очертани са границите след Ньойския договор от 1919 г. и изгубените наши територии; границите след Лондонския договор от 1913 г.; границите до 1912 г. и след 1878 г.

Първата  релефна карта на Княжество България, одобрена от Министерството на просвещението за учебни цели, 1900 г.     Интересна информация дава картата за миналото на Добруджа. Масовата представа за нея е безводна равнива, но авторът е нанесъл следи „от някогашни потоци”, които преди столетия са били дори плавателни.

     Картата на България е постъпила във фонда на НМО през 1977 г. като дарение от основното училище в с. Градище, Севлиевско.

   Климент Бояджиев изработва първата релефна карта на България, когато е действащ военен. Служи в генералния щаб на Българската армия и на 38 години става подполковник. С това звание се подписва и като автор на картата.

    По време на Първата световна война командва най-голямата  българска военна групировка – Първа армия. Излиза от войната като генерал-лейтенант през 1916 г.

     Преди изработването на втората карта Бояджиев преживява тежки години. След 1918 година той заминава за Германия, опасявайки се от политически преследвания. През 1923 г. е осъден на 5 години затвор от Държавния съд като виновник за Втората национална катастрофа. Амнистиран е през 1924 г.

          Картите се показват за пръв път в експозицията на НМО.
НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявкаСъобщение

     
Save Save Save Save