Новини
  •      Подготвителната група на ДГ "Мечо Пух" в Габрово смая родители и гости на...още...
  •          520 ученици от начални, основни и средни училища в Русе, Плевен,...още...
  •          Кукли, детски колички, порцеланови бебета, музикални инструменти,...още...
  •       "Мъдростта на българина и остроумието на габровеца" е постановката,...още...
  •      За трета поредна година възпитаници от школата по изобразително изкуство...още...
всички новини

Националният музей на образованието показва шест мобилни изложби в цялата страна

16 Май 2017

Националният музей на образованието показва

шест мобилни изложби в цялата страна

 

       С четири различни по тематика мобилни изложби Националният музей на образованието – Габрово показва богатството на своите фондове в историческите музеи на Кнежа и Радомир, в Балабановата къща - Пловдив и в Педагогическия факултет на Великотърновския университет. Предстоят гостувания на още две изложби - във Враца и Велики Преслав.

      

       „Освен да обогатяваме колекциите и фондовете нашата музейна стратегия изисква  чрез съвременна визуална автентичност да ги представяме и популяризираме извън залите на Националния музей на образованието – коментира директорът на НМО Мая Карагьозова. – Силният интерес към мобилните ни изложби в цялата страна е още едно доказателство за това. Чрез тях съхранената памет за българското образование присъства и оживява в нова среда, пред нова публика и създава нови културни пространства.”

      

Мобилната изложба в Педагогическия факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” е под наслов „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си”. Тя показва историята на българското възрожденско училище от просветното дело до светското образование; появата на първите класни училища и гимназии; училищната уредба и организация; дейността и ролята на училищните настоятелства; първите учителски събори. Представени са оригинални издания на граматики и буквари, взаимоучителни таблици, съгласителни на учители, кореспонденция между училищни настоятелства, отчети за успеха и поведението на учениците. Чрез различни документи, волни помощи и разписки за дарени суми е илюстрирано  материалното изграждане на възрожденското училище.

      

В Балабановата къща в Пловдив гостува изложбата „И ний сме дали нещо на светът...”, която показва значимостта и европейското измерение на делото на Светите братя Кирил и Методий и многостранния израз на почитта и преклонението към тях – в житийната литература, учебна литература, в иконографията, живописта, скулптурата и филателията,  в училищни символи и празници, в паметници. 

      

„Учениците имат должност” е третата мобилна изложба на Националния музей на образованието, която се приема с интерес в Историческия музей в Радомир. Те представят исторически преглед на училищната дисциплина като елемент от цялостното развитие на образователната система от Възраждането до наши дни. Показани са първите правилници за училищния ред и училищното законодателство, годишни отчети, униформени облекла, награди и наказания, ученически книжки и бележници, годишни свидетелства и други. Сега се навършват 180 години от създаването на първия правилник за поведението на учениците в училище и извън него на Неофит Рилски. Показана е ролята на учителските събори през 70-те години на XIX век като израз на желанието за общо ръководство на учебното дело и необходимост от единно действащ национален организъм. След Освобождението правата и задълженията на учениците се регламентират с първите закони за народното просвещение.

      

Изложбата „Училищни уреди и апарати” показва част от богатата – над 300 експоната, колекция на НМО, която веднага след Каварна гостува в  Историческия музей на град Кнежа. В нея са включени 68 уреди и апарати, табла със снимки от учебни кабинети по физика и химия от 70-те години на XIX до средата на XX век. След Освобождението за нуждите на новооткритите класни стаи, средните общообразователни и специални училища се внасят много училищни уреди и пособия от европейските страни. От 1884 година снабдяването става организирано чрез Министерството на просвещението, което поддържа контакти с водещи европейски производители. Някои уреди се изработват и в България. Ценната колекция от ученически уреди и апарати предизвиква траен интерес у посетителите.


НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявкаЕкспонат на месеца

Протоколна и инвентарна книга на Просветно-педагогическия музей при БАН

     
Save Save Save Save