Новини
  •        В края на месец ноември успешно приключи спешният ремонт на сутерена и...още...
  •     Проектът „Детинска мъдрост – музейна забавачница“ на Националния музей на...още...
  •     Публичен урок на тема "Семейството - корени и криле" се проведе в Националния...още...
  • Директорът на НМО - Габровос покана от международно научно списание        ...още...
  •      Националният музей на образованието - Габрово обяви резултатите от...още...
всички новини

Остроумието на габровеца - тема на Училищното театро в НМО

1 Юни 2018

      "Мъдростта на българина и остроумието на габровеца" е постановката, включена в тазгодишния Преглед на училищните театрални групи и състави, който се провежда за втори път в Националния музей на образованието. 


      Училищното театро е част от музейните инициативи в Месеца на словото и знанието под наслов "И ний сме дали нещо на светът..."
      Постановката е подготвена по проект "Твоят час" от учители и възпитаници на СУ "Райчо Каролев" - Габрово.
      За основа на драматургичния материал са използвани приказки от Читанката за трети клас, приказки за Хитър Петър, габровски шеги, нарицателни за находчивостта на габровци текстове и други.
      Актьорите - най-вече третокласници, от група "Детски приказен театър" на г-жа Маргарита Лазарова работят в творчески екип с мажоретна формация "Пон-пон" на г-жа Вероника Атанасова.


      Декорите и костюмите - част от които само от хартия, са изработени от групата "Знам и мога" на г-жа Емилия Георгиева и група "Палитра" на г-жа Ива Мошкова.
Голяма част от публиката в кинозалата на НМО бяха малките художници от школата по изобразително изкуство "Елиза Арт", които възнаградиха труда на връстниците си с аплодисменти.
     В исторически аспект годишните училищни тържества и театрални представления са били много важен елемент от школския живот и начало на театъра през Възраждането. Затова и Националният музей на образованието избира тази форма за края на учебната година, както и "Годишното изпитание", което се проведе с ученици от Добрич в същия ден с театъра - 29 май.
      Първият преглед на училишните театри и състави в НМО стартира миналата година с деца от НУ „Васил Левски”, които направиха нов прочит на „Снежанка и седемте джуджета” под режисурата на професионални актьори от ДТ „Рачо Стоянов” - Габрово.

НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявка


10, 23 ноември

Дни на отворени врати

"Старото школо разказва"

  
 

В Дните на отворени врати „Старото  школо разказва” ще бъдат представени възможностите на музея като образователна среда:

  • маршрути в постоянната експозиция според възрастта на посетителите „Пътеки на знанието”;
  • възможности за провеждане на уроци по учебното съдържание;
  • образователни филми и мултимедийни помагала;
  • нова многофункционална зала с интерактивна дъска с образователен презентационен софтуер, магнитен флипчарт. Оборудването на новата зала позволява  организиране на работни кътове за учениците, презентации, конференции, срещи и други дейности.

За учителите са осигурени информационно-рекламни материали (печатни, мултимедийни, презентационни), а за учениците - подаръци.