Новини
  • НАЦИОНАЛНИЯТ  МУЗЕЙ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - ГАБРОВО   ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ   1.УРЕДНИК...още...
  • Войните от 1912-1918 и тяхното отражение върху училището показва изложба на НМО ...още...
  • Възпитаници на Елиза Ковачева - Цокова с изложба в Националния музей на...още...
  • Знакови учители направиха дарения на Националния музей на образованието Поредните от...още...
  • Деца от цялата страна завършиха учебната година с „Годишно изпитание”...още...
всички новини

Премиера на Снежанка и седемте джуджета в Националния музей на образованието

1 Юни 2017

Премиера на „Снежанка и седемте джуджета” в Националния музей на образованието

 

          С театрална постановка „Снежанка и седемте джуджета” и юбилейна изложба в Националния музей на образованието НУ „Васил Левски” - Габрово отбеляза 135 години от основаването си.

          С премиерата на една от най-обичаните приказки на Братя Грим музеят стартира Прегледа на училищните театрални групи и състави „Старото школо разказва”.

Прегледът ще се провежда всяка година в рамките на Месеца на словото и знанието през май.

          Познатата в огромен брой публикации, вариации и екранизации двувековна приказка получи  нов прочит на 26 май вечерта в кинозалата на Националния музей на образованието.

          Под ръководството на трима професионални актьори от ДТ „Рачо Стоянов” – Петко Петков, Надежда Петкова и Димо Димов, театралният състав на училище „Васил Левски” изненада публиката със свежа и по детски позитивна драматургия, с осъвременено действие и близки до реалността ситуации, с много чувство за хумор и най-вече с екипна игра.

          В ролята на Снежанка се изяви Никол Велчева, принцът игра Теодор Атанасов, Елица Анчева блесна като Злата кралица. Заедно с останалите актьори от втори и четвърти клас – Ирен, Калояна, Цвети, Еленка, Мартин, Кирчо, Митко и Боби, те влизаха в различни персонажи и приказни ситуации. Момичетата за секунди сваляха наметките в музейната „гримьорна”, слагаха шапките и влизаха в ролята на джуджета и обратно. Ловецът ставаше джудже, джуджето – войник...
          „Това, което направиха децата не е геройство, а повече – аз ги подложих на изключителен творчески тормоз – призна, радостен от успеха, ръководителят на театралния състав Петко Петков. – Театърът е екипно изкуство, това е истината за сцената. От Петринел Гочев, с когото най-много съм работил, наследих принципа „Всеки играе всичко” и в „Снежанка и седемте джуджета” се вижда как и децата могат да  работят един за друг.”

          Работата на професионалните актьори с училище „Васил Левски” започва по проект „Изкуството – докосване до божественото”, финансиран по програма Култура на Община Габрово за 2016 година. Инициатор на дейностите по проекта е 3/5/7/ Cats’ House.

          Идеята е деца от всички възрасти да преминат през различните творчески етапи на театралната постановка – драматургия, създаване на костюми и сценография, подбиране на подходяща музика, хореография.

          Децата от „Васил Левски” се справиха с всички етапи всички етапи, проектът е завършен, но Петков обещава, че ще продължи да работи с тях.

          Ръководството на училището в лицето на Валентина Венкова каза, че винаги ще осигурява място за репетиции на малките актьори, дори по-големите да излязат от НУ „Васил Левски”.

          Директорът на НМО Мая Карагьозова обеща на театралната група, че винаги ще има партньор в лицето на музея и всички зали могат да бъдат сцена за техни представления.

          Творческият екип получи кошница с цветя като на истинска премиера и бонбони от Националния музей на образованието. Режисьорът Петко Петков прие поканата да бъде ментор на Прегледа  на училищните театрални групи и състави „Старото школо разказва”. Той сподели, че за него музеят е една нова сцена и партньрството с НМО би било много ползотворно.
НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 -Директор
066 / 800 440 -Уредници
066 / 806 461 -Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 08:00 - 18:00
събота - 08:30 - 16:30
неделя със заявка

зимно - 08:00 - 17:00
събота и неделя със заявкаЕкспонат на месеца

ПОЩЕНСКИ МАРКИ ОТ ВАТИКАНА С ЛИКОВЕТЕ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ


Save Save Save Save