Новини
  • Националният музей на образованието ще бъде затворен за посетители от 29 юни до 2 юли...още...
  • В навечерието на 11 май  Националният музей на образованието предложи на габровци и...още...
  •     Под мотото „И ний сме дали нещо на светът...” Националният музей на образованието...още...
  •     Инж. Николай Чобанов от Сливен дари на Националния музей на образованието -...още...
  • е изложбата, която Националният музей на образованието предлага на посетителите през...още...
всички новини

Проф. Гатя Симеонова направи ценно дарение на НМО

31 Октомври 2018


     Проф. Симеонова предава дарението на Мая Карагьозова, директор на Националния музей на образованието
     Учебници, тетрадки и книги - духовно наследство от нейния баща Гатю Симеонов Драгошинов, дари проф. Гатя Симеонова на Националния музей на образованието.

    Дарената училищна книжнина е издавана в периода 1889 - 1941 година, като някои от учебниците са използвани от различни поколения, препредавани от ученик на ученик.

    "Всичко, което е свързано с моя баща, ми е много скъпо, защото той е починал 25 дни преди да се родя - сподели при предаването на материалите проф. Симеонова. - Аз нямам наследници и предпочитам да предоставя тези отломки наследство, предадени ми от роднини доста по-късно, на Националния музей на образованието с мисълта, че те биха могли да обогатят картината на просветното ни минало. Много впечатляващи и поучителни според мен са учебниците по Закон Божи. Тетрадките по български език, алгебра, аналитична геометрия, латински, немски, краснопис не представят баща ми като много старателен ученик, но все пак са частичка от едни задължителни интелектуални занимания на ученика и в този смисъл може би имат стойност. Произведенията на Овидий, Виктор Юго, Вилхелм Юнг явно имат отношение към обучението и свидетелстват за интересите на баща ми на ученически възраст, затова реших, че мога да ги включа в списъка на дарените материали."


    Гатю Симеонов е роден 1923 година. Завършва основно образование в с. Хотанца, Русенско, прогимназия - в съседното село Ново село, после - Държавната мъжката гимназия „Св. Княз Борис” в Русе. Веднага след дипломирането си е призован в редовете на армията (военновъздушни войски). Военна служба отбива в Скопие, където завършва школа с квалификация радист в авиацията.

    След уволнението Симеонов работи в Русе като чиновник, жени се и след едногодишен брак почива на 23 години.

    Материалите от войнишките години на Гатю Симеонов дъщеря му предава във Военноисторическия музей в София

    Дарителката Гатя Симеонова е доктор на историческите науки, ст.н.с. І ст. (професор) в Етнографския институт с музей при БАН. Има значим научен принос в изследването на редица проблеми от периода на Възраждането до съвременността. Нейна заслуга е развитието на изследванията в сферата на етнологията на българския град; мястото и ролята на различни институции в процеса на етнокултурното развитие; традициите в сферата на празничността, честванията на св. св. Кирил и Методий; групите българско население и етнографските групи.

    Пише разкази и поезия. 

    Училищната книжнина, предоставена от проф. Симеонова, ще бъде включена в изложбата с дарения, набрани в националната кампания на НМО под наслов "От ученическата чанта... до училищната униформа".

    Изложбата може да бъде посетена от 15 до 30 ноември
НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявка