Новини
  • В навечерието на 11 май  Националният музей на образованието предложи на габровци и...още...
  •     Под мотото „И ний сме дали нещо на светът...” Националният музей на образованието...още...
  •     Инж. Николай Чобанов от Сливен дари на Националния музей на образованието -...още...
  • е изложбата, която Националният музей на образованието предлага на посетителите през...още...
  •     "Смешно ли е ..." - под това заглавие Националният музей на образованието показва...още...
всички новини

Родители и деца се забавляват в Националния музей на образованието

9 Август 2018

Изключителен интерес и голям брой семейни посещения отбелязва Националният музей на образованието през летния сезон. От началото на юли досега през постоянната експозиция са преминали над 200 посетители с две и повече деца.

     Семействата са най-вече от София, Пловдив, Варна, Русе, Силистра, Ямбол, Плевен. Засилен интерес към НМО има от почиващи в Трявна и преминаващи през Габрово туристи - от и към морските курорти.


     Повечето родители споделят, че ще имат първокласници през есента и искат те да получат нагласа за първия учебен ден. За децата е изключително забавно, че мама и татко разпознават сред музейните експонати свои учебници, пособия и помагала от 80-те и 90-те години на миналия век, връщат се със спомени и забавни случки в ученическите си години.

          Гостуващата изложба "Детство мое", в която са показани над 200 детски игри и играчки от фонда на Регионален исторически музей - Шумен, също допринася за лятното оживление в НМО. Порцеланови  кукли, детски колички и влакчета, музикални инструменти, миниатюрни модели на стаи, механични играчки, богато илюстровани книжки създават една невероятна атмосфера на споделено преживяване. Повечето деца за пръв път научават, че техните баби и дядовци са имали само момичешки (дама, ластик, обръч, въже) и само момчешки игри - стрелби с прашки и фунийки, стражари и апаши, ашици и чилици.


     Изложбата „Детство мое” може да бъде видяна до края на септември.

     Много млади педагози, ученици и деца има този сезон и в групите от Украйна и Молдова, които посещават музея според договорни отношения между НМО и Департамента за езиково и специализирано обучение към Технически университет - Габрово.


     Над 300 сънародници зад граница, които са на двуседмични езикови курсове по български език в университета, се запознават с просветните традиции и историята на българското образование.За живеещите в Украйна е изключително интересно и вълнуващо да свържат музейния разказ за Васил Априлов, Николай Палаузов и Габровското училище с Одеса през първата половина на XIXвек; историческата сграда на Априловската гимназия с тази на Ришельовския лицей - днес Одески национален университет "Иля Мечников". "
НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявка

Регламентът на Втория национален ученически конкурс "Времена и будители" можете да изтеглите тук