Новини
  •        В края на месец ноември успешно приключи спешният ремонт на сутерена и...още...
  •     Проектът „Детинска мъдрост – музейна забавачница“ на Националния музей на...още...
  •     Публичен урок на тема "Семейството - корени и криле" се проведе в Националния...още...
  • Директорът на НМО - Габровос покана от международно научно списание        ...още...
  •      Националният музей на образованието - Габрово обяви резултатите от...още...
всички новини

Родители и деца се забавляват в Националния музей на образованието

9 Август 2018

Изключителен интерес и голям брой семейни посещения отбелязва Националният музей на образованието през летния сезон. От началото на юли досега през постоянната експозиция са преминали над 200 посетители с две и повече деца.

     Семействата са най-вече от София, Пловдив, Варна, Русе, Силистра, Ямбол, Плевен. Засилен интерес към НМО има от почиващи в Трявна и преминаващи през Габрово туристи - от и към морските курорти.


     Повечето родители споделят, че ще имат първокласници през есента и искат те да получат нагласа за първия учебен ден. За децата е изключително забавно, че мама и татко разпознават сред музейните експонати свои учебници, пособия и помагала от 80-те и 90-те години на миналия век, връщат се със спомени и забавни случки в ученическите си години.

          Гостуващата изложба "Детство мое", в която са показани над 200 детски игри и играчки от фонда на Регионален исторически музей - Шумен, също допринася за лятното оживление в НМО. Порцеланови  кукли, детски колички и влакчета, музикални инструменти, миниатюрни модели на стаи, механични играчки, богато илюстровани книжки създават една невероятна атмосфера на споделено преживяване. Повечето деца за пръв път научават, че техните баби и дядовци са имали само момичешки (дама, ластик, обръч, въже) и само момчешки игри - стрелби с прашки и фунийки, стражари и апаши, ашици и чилици.


     Изложбата „Детство мое” може да бъде видяна до края на септември.

     Много млади педагози, ученици и деца има този сезон и в групите от Украйна и Молдова, които посещават музея според договорни отношения между НМО и Департамента за езиково и специализирано обучение към Технически университет - Габрово.


     Над 300 сънародници зад граница, които са на двуседмични езикови курсове по български език в университета, се запознават с просветните традиции и историята на българското образование.За живеещите в Украйна е изключително интересно и вълнуващо да свържат музейния разказ за Васил Априлов, Николай Палаузов и Габровското училище с Одеса през първата половина на XIXвек; историческата сграда на Априловската гимназия с тази на Ришельовския лицей - днес Одески национален университет "Иля Мечников". "
НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявка


10, 23 ноември

Дни на отворени врати

"Старото школо разказва"

  
 

В Дните на отворени врати „Старото  школо разказва” ще бъдат представени възможностите на музея като образователна среда:

  • маршрути в постоянната експозиция според възрастта на посетителите „Пътеки на знанието”;
  • възможности за провеждане на уроци по учебното съдържание;
  • образователни филми и мултимедийни помагала;
  • нова многофункционална зала с интерактивна дъска с образователен презентационен софтуер, магнитен флипчарт. Оборудването на новата зала позволява  организиране на работни кътове за учениците, презентации, конференции, срещи и други дейности.

За учителите са осигурени информационно-рекламни материали (печатни, мултимедийни, презентационни), а за учениците - подаръци.