Новини
  •     Министър Красимир Вълчев прие предложението на Националния музей на образованието...още...
  • По повод 45 години от своето създаване Националният музей на образованието - наследник и...още...
  • 225 години от рождението на «Патриарха на българските писатели и педагози»  и 183 г. от...още...
  •      Как детският периодичен печат през миналия век разказва на малките си...още...
  •      В продължение на два месеца Богдан Андреев, главен учител по История и...още...
всички новини

С изложби на НМО откриват учебната година в Кипър и Лондон

18 Септември 2017

          С изложба, дарена от Националния музей на образованието, на 10 септември започна новата учебна година за сънародниците ни в Дали, община Никозия. Тя е експонирана в българския културно-образователен център, в който тази годинасе провеждат учебните занятияна училището филиал „Никола Вапцаров“.

Втора изложба - за българското училище към Посолството  ни в Обединеното Кралство, беше изпратена преди седмица с любезното съдействие на габровката Милена Димитрова, родител на две деца в училището.

          Съюзът на българите в Кипър, с който музеят има договор за партньорство, съобщи, че първокласниците, учениците, гостите и лично посланикът на Република България в Кипър Христо Георгиев са разгледали изложбата  „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“ в първия учебен ден.

          При откриването Ира Папагеоргиу, която ръководи учебнияпроцес във филиала в Дали, благодари на директора на НМО Мая Карагьозова и подчерта, че изложбата е посветена на организацията на Габровското взаимно училище и нейното име -„Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“, е някогашният училищен девиз. Г-жа  Папагеоргиу цитира част от  дисциплинарния правилник, написан от Неофит Рилски преди 180 години:

„Всеки ученик, който влезе в училището да учи – голям или малък, местен или другоселец, чорбаджийски или сиромашки, е задължен да пази всички училищни правила... Всички да идват без закъснение в уреченото време в училището, да не си позволява никой своеволие да отсъства от училището в определеното за учене време, без извинение, освен по болест или по някаква друга уважителна причина...

          Изложбата гостува на българските деца зад граница по повод 24 май миналата година в Мадрид и в Кметството в Никозия – сега на Трети март.

       Изложба „Училищни символи и ритуали” – дарение на български училища зад граница, отпътува преди седмица за Лондон. В 23 табла чрез снимки и документи са показани най-важните училищни символи – печати, знамена, униформено облекло; празниците и ритуалите като част от цялостния училищен живот - годишни изпитания, тържествени актове, юбилеи, патронни празници, освещаване на ново училище, честване Деня на Светите братя Кирил и Методий и Деня на народните будители.

          Освен изложбите НМО изпрати литература, сборници, дипляни, материали за Васил Априлов, рекламни и други  печатни издания на музея.


НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 -Директор
066 / 800 440 -Уредници
066 / 806 461 -Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 08:00 - 18:00
събота - 08:30 - 16:30
неделя със заявка

зимно - 08:00 - 17:00
събота и неделя със заявкаЕкспонат на месеца

Ръководства на Неофит РилскиSave Save Save Save