Новини
  • Ваканция в Националния музей на образованието – Габрово   Забавни...още...
  • Програма на Национален център МУЗЕЙНО УЧИЛИЩЕ към Национален музей на образованието за...още...
  •   Екипът на уникалното по рода си предаване на БНТ за генеалогия ­ - "Джинс", отново...още...
  • Работното време на експозицията е от 9:00 до 18:00 часа. Посещението в музея е съобразно...още...
  • "Да бъде тяхната памет вечна и неистрита от сърдцата на християнския род, и особено на...още...
всички новини

Урок по античност в role play жанр впечатли главен експерт на МОН

23 Октомври 2019

   Открит урок по История и цивилизации, изнесен от десетокласници на Националната Априловска гимназия и ПТГ "Д-р Никола Василиади" в Габрово, силно впечатли главен експерт Радостина Николова от Министерството на образованието и науката.

   "Вие ме върнахте в най-хубавата част от моя живот, когато бях учител по История, каза Николова на участниците в урока. Това, което видяхме, беше уникално по няколко причини. Не само защото направихте една страхотна ролева игра с много допълнителни елементи в нея. Не само защото, ако наистина бяхте журналисти в БНТ или в няколкото вестника, които представихте, довечера щях задължително да гледам централната емисия на БНТ и задължително да си купя "вашите" вестници.      Още нещо, което ми направи много силно впечатление. В края на урока всеки един от вас съвсем искрено призна какво е получил в броените минути в импровизираната класна стая на музея - нещо, което може би е най-ценното. Независимо дали ще станете археолози, журналисти или учители, ако така се отнасяте към културното наследство, ако така се отнасяте към българските корени и традиции, Вие ще  бъдете най-ценното и най-важното - добри и почтени хора. Ще бъдете успешни във Вашия професионален избор, където и да го направите."

   Идеята да се обединят две различни гимназии - профилирана и професионална, в реализирането на обобщителния урок по История и цивилизации, е на учителите Красимира Ангелова (НАГ) и Цветанка Генчева (ПТГ).

   Техните възпитаници, разделени на работни групи, влязоха в различни роли.

   Първата група - на археолозите, имаше задача да представи  резултати от археологически проучвания на три обекта, свързани с тракийската материална култура (Рогозен, Свещари и  Состра).

   Втората група - на журналистите от български и чужди медии, трябваше да задава такива въпроси, че да информира най-добре, най-точно и изчерпателно обществеността. И още по-сложна roleplay задача - журналистите бяха стажанти и от представянето им в урока зависеше тяхното назначаване на работа.

   Другите групи работеха като в риалити формат. Едната - българско семейство, което искаше да подари на сина си,  отличник по История, подходяща екскурзия, свързана с антични обекти, направи маршрут на интерактивния дисплей. Други няколко ученика влязоха в ролята на туристи от Обединеното кралство.

   Урокът, почти без намесата на учителите Ангелова и Генчева, вървеше динамично, естествено, без напрежение на български и английски език. Трите групи си разменяха ролите, а гостите не усетиха как изтекоха 45 минути.

   В изнесената класна стая - залата на Националния музей на образованието, присъстваха директорите на двете гимназии Снежана Рачевиц и Васил Христов, на НМО - Любка Тинчева, експертът по История и цивилизации в РУО - Габрово Деян Дойнов, педагози и историци.

   В края на урока всеки бъдещ археолог, журналист, учител или музеен работник се представи с името си и каза какво е постигнал в днешния урок - умение да се изразява пред аудитория,  да представя културното наследство на друг език, да работи в екип, да преодолява притеснението, да използва наученото в живота.
НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявка


Съобщение