Новини
  •     Семинар на тема "Музеят като образователна среда - добри музейно-училищни...още...
  •     Съвместна фотодокументална изложба на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" и...още...
  •     Националният музей на образованието съхранява 265 книги в 406 тома от личната...още...
  •       Първият от петте класа на габровското ОУ "Ран Босилек", които спечелиха ...още...
  •        В Националния музей на образованието постъпи изключително ценно издание -...още...
всички новини

Център ''Музейно училище'' проведе първи семинар с учителите по История и цивилизации

5 Февруари 2018

     Със семинар на тема "Културното наследство в учебните програми по История и цивилизации" център "Музейно училище" започна практическата си дейност в помощ на педагогическите кадри.

          В инициативата, която се проведе днес в Националния музей на образованието, се включиха музейни специалисти от НМО - Габрово, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство - Трявна, Етнографски музей на открито „Етър”, Исторически музей - Севлиево и двадесет учители от Габрово, Севлиево, Трявна, Дряново, селата Крамолин и Градница.

          Семинарът бе открит от Мая Карагьозова, директор на Националния музей на образованието и Георги Маринов, началник на Регионалното управление на образованието - Габрово. Двете институции са партньори в център "Музейно училище", който беше създаден в началото на юли миналата година, а през октомври получи подкрепата на музейната колегия в Габровска област. Дейността на "Музейно училище" се изразява в организиране и провеждане на семинари, конференции, практически занятия, открити уроци в музеите. Предстои създаването на едноименен интернет сайт за  музейни образователни програми и добри училищно-музейни практики. Идеята е в интернет пространството центърът да прерасне в национална инициатива. Директорът на НМО съобщи, че е в процес на обсъждане учредяването на годишна награда за добро партньорство музей-училище, която да се връчва от Министерството на образованието и науката.

          В обръщението си към участниците в първия семинар Георги Маринов подчерта, че присъствието на учителите от цялата област и на новоназначени преподаватели е обнадеждаващо начало и носи добро послание за бъдещето на центъра.

          В двучасовата програма на семинара бяха представени съхранени културни ценности от периода на Възраждането в четирите музея, които могат да бъдат използвани в часовете по История и цивилизации под форма и по начин, избрани от самия учител.

          Веселин Лазаров, уредник в НМО, представи движими културни ценности от Фонд XV-XIXвек на Националния музей на образованието, които могат да бъдат използвани  в учебните програми по История и цивилизации за VI, VII, X клас. Ирина Димитрова, уредник в СМРЗИ, презентира "Теоретичните, практически и анимационни възможности на експозициите на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство - Трявна за представяне на учебния материал". Музейният педагог от ЕМО "Етър" Любомира Иванова представи темата "Музейните обекти и инициативите на Етнографски музей на открито „Етър”впомощна обучението по История и цивилизации. Етърската чаршия - умален модел на Габровопрез Възраждането". За възможностите на музейните експозиции в Хаджистояновото училище говори Димитър Димитров от Историческия музей в Севлиево.

          В дискусията след презентациите участниците в семинара обсъдиха полезните страни на връзката музей-училище с координиращата роля на център "Музейно училище". Бяха поставени въпроси, свързани с организацията за провеждане на занятия извън училище, на които отговори експертът по История в РУО - Габрово Деян Дойнов.

          Мая Карагьозова благодари на учителите участници в първия семинар като медиатори на връзката с основната публика на музеите - ученическата.

          Двадесетте учители получиха Сертификат за участие в семинара "Културното наследство в учебните програми по История и цивилизации".

          Следващата среща и тема ще бъдат определени от самите учители

НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявка

Регламентът на Втория национален ученически конкурс "Времена и будители" можете да изтеглите тук