навигация
Новини
  •    По повод деня на Габрово 17 май, Националния музей ще бъде домакин на...още...
  • Успешно стартира реализирането на проект „Фонд “XV–XIX в.” на Националния музей на...още...
  • Национален музей на образованието – Габрово организира Национална научна...още...
  • Национален център „Музейно училище“ – партньорска инициатива на Национален музей на...още...
  •      По традиция на 1 ноември Национален музей на образованието и Регионално...още...
всички новини

На 18 май Националният музей на образованието отбелязва 45-годишнина

15 Май 2018

     В петък Националният музей на образованието ще отбележи 45 години от своето създаване. Празничната програма за 18 май, обявен като "Ден на отворените врати", е кулминация на целогодишни събития, които се реализират под патронажа на Министерството на образованието и науката.     Инициативите в "Деня на отворените врати" носят логото на Европейската година на културното наследство (2018), която акцентира  върху значението на неговото съхранение за бъдещите поколения.

     Празникът ще започне в 11 часа с водосвет и официално откриване на външна експозиция "Алея на знанието". Темата  "Началото" е свързана с развитието на днешния музей, който е наследник на държавния Училищен музей, създаден през 1905 г. в София по инициатива на проф. Шишманов. Музеят, открит с основна задача да събира и съхранява важните за историята на българското учебно дело материали, да подпомага самообразованието на учителите и да улеснява училищните власти при снабдяването с по-модерни учебни помагала, има трудна съдба. С влизането на България в Първата световна война Училищният музей е затворен и отново открит през лятото на 1922 г. По време на Втората световна война дейността му запада.     "Началото" проследява етапите, през които преминава идеята на просветния министър Иван Шишманов - усилията през 50-те и 60-те години на миналия век за създаване на Просветно-педагогически музей към БАН, който във времето променя названието си - Музей на народното образование, Музей на българското образование... До решението на Министерски съвет през 1973 г. за създаване на Национален музей на образованието и откриването на постоянна експозиция в сградата на Априловска гимназия през 1986 г.

     Историческият разказ от външната експозиция се пренася в Арт коридора на музея с фотоизложба "Пътят напред". Двадесет табла със снимков материал хронологично разкриват труда на музейните ръководители и специалисти - уредници, фондовици, екскурзоводи, информатори, през 45-годишното съществуване на Националния музей на образованието.

     Най-големите дарители в първите години от създаването на НМО – Министерство на народното просвещение, НИИО «Тодор Самодумов», Априловска гимназия, Исторически музей - Габрово, СК «УЧТЕХПРОМ», училища от София, Пловдив, Шумен,  бивши учители и просветни дейци - са показани в централното фоайе на музея.   

      "Денят на отворените врати" ще продължи с представяне на международна пътуваща изложба"Пътят на образованието в славянския свят" ("Paths of education in the slavic world")с участието на 13 държави - Беларус,Босна и Херцеговина, България представена от Националния музей на образованието, Хърватия, Чехия, Македония, Черна гора, Полша, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Украйна. Проектът представяетапите на образование във всяка от страните с 6 теми: развитие на грамотността; значими просветители, педагози, личности; видове учебни заведения (сгради, училища); училищни уроци; учебници, помагала, методически ръководства; учебни пособия и училищно оборудване.


     Дебютът на изложбата беше в края на 2016 година в Любляна. През юни тя ще бъде показана във Варна и през есента отново ще се върне в НМО, когато е второто международна инициатива под знака на 45-годишнината - научна конференция "Музеите и училищната история"

     След обяд празникът, който съвпада с Международния ден на музеите, включва събития, свързани с педагогическата и музейна колегии - публичен урок "Европейският опит и Българското възраждане" с преподаватели и ученици от НАГ, среща на поколенията и афтърпарти от 16.30 часа. Директорът на НМО г-жа Мая Карагьозова ще връчи Почетния знак на институцията на дългогодишни музейни работници с принос за нейното развитие.

 

Назад

Контакти

Адрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@mon.bg
nmo@abv.bg

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време

лятно - 09:00 - 18:00
/м. април - м. октомври /
неделя - по заявка

зимно - 08:00 - 17:00
/м. ноември - м. март/
събота и неделя - по заявка